Студентските протести – един поглед отвътре

ДОЦ. РОСЕН СТОЯНОВ ЗА ЛИЦАТА НА ПРОТЕСТИТЕ И ПЪСТРОТАТА НА СЪБИТИЯТА:

„ЩЕ БЪДЕМ СВИДЕТЕЛИ НА ВСЕ ПО-ИНТЕРЕСНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЯВЛЕНИЯ И МЛАДИТЕ ХОРА ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОНЕЗИ КОИТО ГИ ИНИЦИИРАТ.“

Една Прогноза За Бъдещето В Едно Кратко Интервю За Медиите, Студентите, Протестите И Комуникационните Платформи.

BeFunky_960267_10151711616369796_1443106345_n.jpg

Доц. Росен Стоянов
политолог

 

Изградиха ли протестиращите студенти нова информационна платформа? Често се говори за Facebook, a там минава и виртуално-словесната част на протеста. Т.е. по-бързо ли действа тяхната медия и метод на разпространение, отколкото традиционната медия?

- Това е комуникационен канал, който се притежава от ваши колеги, те го контролират изцяло. Оперират с него, администрират го, съдържанието е почти под техен контрол и влияние 24 часа. Предполагам, не трият постове на хора, които не са съгласни или изказват различно мнение. Освен това е безплатно, докато конвенционалните медии струват пари. От друга страна, за да имаш достъп до традиционно рейтингово предаване, събитието трябва да е изключително важно – да е новина, да е водещо, да е скандално.  Окупацията е надскачане на сивотата на всекидневието, тя е нещо коренно различно и няма как да не бъде отразена. Трябва да кажа, че всеки един от колегите там постигна целта – протестите влязоха в новините. Влязоха и във Facebook, а това е много трудно в днешно време.

В днешния свят, дори когато решиш да правиш нещо спонтанно, трябва да има мозъчен тръст, който да управлява след случването на нещата. Който да канализира, да насочи цялата енергия в някаква посока.

Студентите имат ли този потенциал?

- Имат го. Те са интелигентни млади хора. Но от гледна точка на тяхната „комуникационна политика“, не са доизпипани някои от нещата и техните подробности и детайли.

Ако мога да си позволя да Ви попитам за една спекулация, в такъв случай, кой би имал интерес да насочи студентите в тази насока? Кой би имал интерес да ги подтикне да бъдат този мозък на действие?

- Би трябвало те да са мозъкът на действие. Когато става дума за изказване и защита на някакви искания, те самите би трябвало да се съберат, да обсъдят и да стигнат до извода, че им е необходима връзка с медиите. Една личност с, да кажем, достатъчно комуникативна визия, и е в III или IV курс, тоест има академична биография и е създал свои контакти – подобен човек трябва да бъде оторизиран да е говорител.

Едно интересно наблюдение в тази връзка. В България институциите нямат говорители.

Кой е говорител на Министерския съвет? Президентството няма говорител, Народното събрание също, студентите – и те. А точно тези млади хора би трябвало да оторизират един от тях, който да бъде търсен от медиите, да знае винаги към кого и как да се обръща. В противен случай се получават, да ги наречем разнопосочни сигнали. Защото колкото хора, толкова и мнения. И колкото млади хора, толкова мнения, умножени по 2 – защото младият човек е динамичен и се променя.

Не искам да обидя никого, но младите често по-лесно се поддават на внушения. В този смисъл и на манипулация и понякога бързо сменят мнението си. Също така, когато млади хора се съберат на едно място, те нямат онзи опит да се легитимират от самото начало и ядро да останат само онези, които наистина подкрепят определена идея. От тази гледна точка винаги трябва да има център, който след емоционалното и бурно начало, след като е избухнал протестът, да създаде работеща група. В подобен род изяви пряка демокрация много трудно може да се случи. По-скоро нещата се случват на основата на лидерството. А лидерът се проявява сам, той не се избира..

Смятате ли, че протестът би бил по-успешен, ако имаше в самото начало излъчено едно лице на протеста, един лидер?

- Още по време на събитията през зимата на 2013-а традиционните медии лансираха лайтмотива „лицата на протестите“ и започнаха да ги търсят. И ги намериха в лицето на разни любопитни хора.

В един момент стана ясно, че лица на протеста не са просто sights and sounds, каквато рубрика имаше в Си Ен Ен, а хора, които могат да говорят добре, да формират тези и да ги защитават. Противниците излязоха с питането дали все пак всички хора на площада искат това, което избраното лице казва. И дали те са му делегирали права да ги представлява? Разбира се, това е невъзможно, но стои като силен аргумент в полза на онези, които не подкрепят протестите и съответната теза. Революциите винаги са се случвали благодарение на малко хора, но на личности със съзнание точно какво искат и как да могат да го постигнат.

Протестиращи студенти изглежда страдат от липса на подобно силно ядро?

Това много трудно може да бъде осъществено. Но, ако погледнем от друг ъгъл, очарованието на този протест е в липсата на лице и неговата пъстрота. В същото време трябва да сме наясно, че ако хора, които по-принцип гласуват за различни партии, единодушно кажат „Ние не сме съгласни!”, то наистина проблемът, породил подобно единодушие, трябва да намери решение. Макар и трудно, тук и сега. Интелектуализирането на този процес, обясняването на  взаимовръзките, може да се случи в спокойна среда, най-вече в университетските аудитории. По улиците това няма как да стане. В телевизионните студия също, защото там има ограничено време. Освен това, най-гръмогласните и най-амбициозните често намират изява, но това далеч невинаги ги прави най-компетентните. Аз не съм против подобен род действия. По всяко време, когато определена група в обществото усети, че някакви нейни права са застрашени или нарушени, тя има право да се изяви. Това би ме накарало да се съглася, че имаме гражданско общество във втори стадий. Да окупират – чудесно, но по конкретни поводи – стипендии, права на млади хора, високи такси в университетите…

Можете ли да направите прогноза за протестите? Календарът свършва, протестите продължават. Докога?

-          Преди време направих прогноза и се лаская от мисълта, че развитието на събитията я потвърди до известна степен. Прогнозата ми беше, че протестите няма да се повторят във спонтанния вид от зимата, а ще бъдат организирани. При това от доказали способностите си организации – визирам синдикатите.  От тук нататък, ако търсим ефективност, а политиката е търсене на ефективност, в организацията на случващото се трябва да се включат партиите, синдикатите, а ако говорим за млади хора – студентските съвети. Нека попитам – студентските съвети нима не са избирани от студентите? Защо в повечето университети тези съвети запазиха дипломатична позиция относно протестите в аудиториите?

За да има ефективност, трябва да има развитие. Би трябвало да се съберат активните хора, да обмислят как биха постигнали резултати, какви конкретни действия са необходими. Още няколко интересни субекта се задават на хоризонта. На базата на интернет платформи се формират групи по интереси, които защитават определени каузи и идеи. И няма да е учудващо, ако те влязат и в политиката, за да променят конкретни елементи от статуквото – да наложат например определен законопроект. Бих се радвал да анализирам подобен тип обществен натиск в новата дигитална свобода, а вие да го случвате.

 Можем ли да обобщим, че състоянието в България и по-скоро съотношението между протестиращ студент и власт е хибридно?

- Властта първо е упорита. И второ – явно няма опозиция. В политиката има сблъсък на управляващи и опозиция, на статукво и алтернатива. А в съвременната демокрация техни носители са партиите. Ако някой смята, че без тях ще се случи промяна – едва ли. А ако някой смята, че промяна в морала може да се случи за една нощ – това е невъзможно. Просто не можем априори да приемем, че нови хора, избрани в Народното събрание по нови правила, непременно ще са носители на нов морал. Конфликтите в ценностната система трудно се променят с избори.

От PressK1dz благодарим за това интервю!

About these ads

Tags: , , , , , ,

4 responses to “Студентските протести – един поглед отвътре”

 1. Ludmila Ilieva says :

  Харесвам това интервю, защото показва една различна гледна точка от това, което съм чела до този момент. Качах с нетърпение мнението на доц. Стоянов, защото вече нямам лекции с него, а живо се интересувах аккво мисли за протестите. Определено се успокоих като видях какво мисли и ви благодаря за което. Очаквам и следващите ви интервюта. Успех!

  • nevertrustanyoneover30 says :

   Здравейте и добре дошли, добре прочели и добре научили! Надяваме се.

   И ние чакахме с нетърпение да споделим това интервю и да разчупим конвенционалното мнение, може би. Радваме се, че ви е харесало, но не дължите нищо на нас- ние само отразяваме.

   Спокойни бъдете!

   Благодарим ви за коментара и до нови срещи.

   • Valeria says :

    Коментарите и отговорите на доц. Стоянов са обосновани и с позиция, както обикновено и не Ви прави чест да ги представите в този неграмотен вид. Съвсем добронамерено Ви препоръчвам добър редактор, за да защитите проекта си и той да постигне успех.

   • nevertrustanyoneover30 says :

    Работим по въпроса. Неопитността и неглиже мисълта ни подведоха.

    Благодарим за коментара.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: